Yetenek Tanılama Modeli

31 MART 2 dakika, 14 saniye 2 dakika, 14 saniye.

Bir düşünün; ‘Bir kadın; kocası alkolik, işsiz ve kötü koşullarda yaşıyor. Dünyaya sekiz çocuk getirmiş ve tümü de zihinsel ve bedensel engelli. Dokuzuncuya da hamile’. Kürtaj yaptırması için ona baskı yapar mısınız? Cevabınız “Evet” ise bugün klasik müzik efsanesi Beethoven’ı öldürürdünüz ve eserleri de olmazdı. “Milyonlarca sperm içinde birinci geldim ama yaşadığım hayata bak” gibi sitemkâr sözleri hemen hemen her insan söylemiş veya hissetmiştir.

Neyse, profesyonel yönetici Cenk Özeker dostum bir yazısında; “Yeryüzündeki sporcuların sadece yüzde 1’i yıldız olabiliyor. Örneğin Amerika’da her yıl 250 bin basketbolcu lise takımlarından mezun oluyor. Sadece 12 bin tanesi üniversite takımlarına girebiliyor. Bunlardan 50 tanesi NBA takımlarına dahil olabilirken, sadece 5 tanesi ilk beş oynayabiliyor. İçlerinden yalnızca 2 tanesi 5 yılı aşkın süre profesyonel olarak kalabiliyor” demişti. İlâveten; “Başarıya ulaşmak için 8 yıl boyunca, haftada 23 saat üstün performanslı antrenman yapmak gerekiyor” diye de konuyu bağladı.

İlgili istatistiği gözönüne aldığınız zaman; Temel motorik özellikler yanında, vücut yapısı, diğer zihinsel ve duygusal öğeler de şampiyonlukta bir hayli ön şart. E yıldız sporcunun en önemli özelliği ise bildik ‘sporda zekâ’ düzeyi işte.

E ‘Usta Gözler’ bu işin neresinde? Konusunda uzman antrenörler özellikle önce okul sporlarına ilişkin bir ‘Sporda Yetenek Tanılama Modeli (ki ilgili deyişi ilk kez tarih bilimci ve de sosyolog Dostum Mithat Tekçam’dan duyduk)’ önemli. Arkasına da seçtiği yetenekleri önceden tesis ettiği performans havuzuna atar.

E ondan sonrası? Ondan sonrası da biraz kuvvet, sürat, dayanıklılık, esneklik ve koordinasyon yanında, biraz takımdaşlık, biraz aidiyet, biraz da duygusal zekâ gelişimine katkı koyar. Sonrası mı? Sonrasında da karakter yönetimiyle birlikte istikrar eğitimi şart oldu.

Başka? Disiplinli çalışma da bunun olmazsa olmazıdır bildik. Sonuçta branşında dünya şampiyonu olmuş her sporcu, kendi zekâ grubunda ‘üstün zekâlı’ tanımlaması doğru değil mi? Örneğin Tiger Woods, Michael Jordan, Roger Federer, Tony Parker veya iyi saatte olsun rahmetli Maradona sizce dâhi değil mi? Kesinlikle dâhi bu’adamlar!

Kıssadan hisse, milyonlarca sperm içerisinden birinci gelebilirsiniz ama zekâ konusunda iddialı değilseniz boşuna sperm transferi gerçekleşmiştir, en azından spor konusu için. Sağlıkla.