“Kimseyi üzmemeliyim” mi?

15 EKİM 2 dakika, 7 saniye 2 dakika, 7 saniye.

İnsan başa çıkamayacağını düşündüğü bir tehditle yüz yüze gelince beyni bazı sinyaller gönderir. Vücudunuz alarm durumuna geçer. Kişinin nefes alış verişi hızlanır, vücut ısısı yükselir ve kalbi daha hızlı çarpmaya başlar. Bu aslında vücudumuzun bizi tehlikeye hazır etme biçimidir. Evrimsel olarak bu değişen vücut durumları tehlike ile başa çıkmaya çalışmamızı kolaylaştırmak için değişir. İşte buna da stresle başetme denir.

Özellikle kaos içerisinde yaşamayı öğrenen ada ahâlisi bu durumu çok daha iyi bilir. Hayatımızın büyük bir kısmı kaygı, korku, endişe ve özellikle yoğun stres (baskı) altında geçiyor. Hâlbuki stres bu fâni dünyadaki önemli bir varoluş etkenimiz. Örneğin yürüdüğümüz yolda karşıdan karşıya geçerken bile az da olsa stres yaşamazsak, arabanın altında kalır ve ruhumuza el- Fatiha isteriz. Bu yüzden stres önemli bir varolma kriterimiz ve de onsuz yapamayız ancak onu yönetebiliriz. Yaşamın her alanında olduğu gibi spor dünyasında da özellikle sporcular yoğun kaygı, korku, endişe ve stres yaşıyorlar. Kolay değil; seyirci baskısı, rakibin belirsizlik durumu, iklim koşulları, takım içi ve dışı sorunlar, özel yaşamdaki problemler ve kazanmak zorunda olmak gibi faktörler önemli birer stres kaynağı. Sporcu bu sebeplerden dolayı istenilen performanstan uzaklaşıyor, hem içsel hem de dışsal baskılara maruz kalıyor. Yoğun stres altında müsabakaya hazırlanan sporcular; “Kaybedersem yanarım, hata yapmamalıyım, hayatım bu maça bağlı, ne olursa olsun kazanmalıyım, yeterli değilim, sanırım rezil olcağım, kimseyi üzmemeliyim(mi)?” gibi gereksiz konularla telef oluyorlar. Sonuç ise genellikle hüsran. Stres atılamayacağına göre onu nasıl yönetebiliriz? Özetle strese karşı temel yönetim stratejilerini birlikte inceleyelim:

Kendini ve sınırlarını çok iyi tanı...

Yapılabiliri hedefle...

Olumlu düşünmeyi alışkanlık haline getir...

Galibiyet veya mağlubiyeti sindirmeye çalış...

Sorunla birlikte çözümün de oluştuğunu bil...

Mizah yönünü geliştir...

Keyif randevularını erteleme...

İbadeti ihmâl etme ve sonuçta kendine iyi bak dostum çünkü hayatının geri kalan kısmını kendinle yaşayacasın. Hiçbir sonuç dünyanın sonu değildir, unutma...