Farid Farjad kimdir? hastasıyız :)

20 ŞUBAT 2 dakika, 45 saniye 2 dakika, 45 saniye.

Evet dediğim gibi Farid Farjad kırmızı çizgimiz. 

Arkadaşlarımın arasında çok fazla bilinmese ve takip edilmese de kendimce genç yaşta keşfetmenin ve albümünü satınalıp dinlemenin, ayrıca lakabını ilk duyduğum da hissettiğim mutluluk tarifsizdi.

"Kemanı ağlatan adam" Namıdiğer Farid Farjad...

Düşünmeye başladığı anda zaten bir hüzün kaplıyor insanı, kaldı ki keman başlı başına ağlama sebebi olan bir enstrüman. Farid Farjad öylesine bir duygu ve kontrolle hükmediyor ki, kemanı dinleyen istemsizce gözlerini kapatıp kendisini muhteşem ritme bırakıyor.

Bilmeyenler için, şimdilerde 83 yaşında olan bu efsaneyi tanıtalım ve gençlerimiz öğrensin istiyorum.

Fars asıllı ABD vatandaşı Farjad, 1938'de Tahran'da doğdu. 1966'da Tahran Müzik Konservatuvarı'nda klasik müzik üzerine master yaptı. Sonraki yıllarda Tahran Senfoni Orkestrasında önemli görevler alan ve Fars halk müziğinde derin bir birikime sahip olan Farjad, keman ile Batı klasik müziği üzerine önemli çalışmalar yürüttü.

Müzik otoriteleri tarafından en iyi keman virtüözlerinden biri olarak görülen sanatçının, yalnızca piyano ve keman kullanarak oluşturduğu Anroozha (O Günler) isminde beş albümden oluşan serisi bulunuyor.

Ayrıca "Golha Orkestrası" adlı kolektif iki albüm çıkaran Farjad, bu albümlerde kendi deyimiyle "doğadaki hüznü notalara döktü."

En çarpıcı açıklamalarından biri de "Son nefesimi Türkiye'de vermek istiyorum" olmuştu. Farid Farjad'ın.

İran’da 1979 yılında gerçekleşen devrim nedeniyle ülkesini terk edip Amerika Birleşik Devletleri’ne yerleşmek zorunda kalan Farjad, ülkesinden sürgün edilmesinin, müziğinin gelişimi üzerinde etkisinden çok his dünyasını değiştirdiğini ifade ederek, şunları söylemişti:

“Zaten İran’dan ayrılmadan önce bir numaralı kemancılardan biriydim. İran Senfoni orkestrasının keman virtüözüydüm. İran’dayken çoktan eğitimi almış ve bu alanda emin adımlarla ilerliyordum. Fakat sürgün olmak benim öğrendiklerim ve yaptıklarımın üzerinde somut anlamda bir şey eklemedi. Ülkemden dışarıda olmak sadece duygularımı, iç dünyamı, hislerimi değiştirdi. Modern olma yolunda ilerleyen o dönemin İran’ında Batı müziğine sıcak bakıyordum. İran’dayken Mozart, Tscaykovski, Beethoven’ın müziği ve parçaları ile daha çok ilgileniyordum. Ancak sürgün edildikten sonra daha çok İran müziğine dayalı çalışmalara başladım.”

İlham kaynağının İran’da içinde dinleyerek büyüdüğü müzik olduğunu dile getiren Farjad, daha önce tüm dünya müziklerini dinlediğini ancak şu anda sadece kendi yaptığı albümlere geri dönerek onları dinlediğini, eski parçalarındaki eksik ve hatalarını bulmaya, bunlardan yola çıkarak daha iyi müzik yapmaya çalıştığını söylüyor. Bir başka deyimle kendini aşmaya devam ediyor.

Gelin şimdi benim de favorim olan Farid Farjad'ın "Hiçlik" isimli eserini dinleyelim. 

Not: Işıklar kapansın, sıçak bir içecek alınsın ve rahat bir koltukta arkaya yaslanılsın.


YALKIN HAMITOĞLU

Ayni fikirdeyim, Farid Farjad benim de favorilerimin başında gelir. Ruh delen bir dehadır... Yaratılan her gūzel değerin insan ruhunda karşılık bulması ne kadar gūzel değil mi? Senin de kalemine, emeğine sağlık kardeşim. Bu çağın keşmekeşinde, pandemi telaşesinde gūzel bir anımsatma oldu...

22 ŞUB 2021 Hasan Çağlar

MURAT DOĞAN

Çok güzel bir anlatı olmuş elinize sağlık.

20 ŞUB 2021 Hasan Çağlar

NIL TUNCER

Çok değerli bir sanatçı...ben de Sarı Gelin yorumunu hüzünle dinlerim

20 ŞUB 2021 Hasan Çağlar

EMRE GÜRSES

Biz mimarlar genellikle çizim yaparken yoğun düşünceli tempodan kaçmak isteriz . Çizimlerimizin tasarımlarımızın hareketli olması içinse ilk tercihlerimiz arasında şüphesiz Farid Farjad gelir . Für Elise , Some Sand sırasıyla lisans zamanlarımı hatırladım ..:)) Yüreğine sağlık abi..

19 ŞUB 2021 Hasan ÇağlarMustafa Boylu