Er ist wieder da!

08 OCAK 1 dakika, 43 saniye 1 dakika, 43 saniye.

Adolf Hitler geri gelse ve tekrar siyasete başlasa neler olurdu? İnsanlar yine onu destekler miydi? Büyük çoğunluğumuzun cevabının hayır olduğuna eminim. Peki bir propaganda nasıl başlar ve bir diktatör nasıl doğar? Nasyonal sosyalizm neden başarılı oldu? Evet Nazi Almanya'sına dair hepimizin bir çok sorusu var ve filmde bu varsayımsal sorularımızın cevabını buluyoruz. Yıl 2015 ve Hitler Berlin'de. Kitaptan uyarlanan filmde günümüz Almanya'sında tekrar hayat bulan Adolf Hitler, bir yandan modern dünyayı anlamaya çalışırken bir yandan da Almanya'nın ve Alman halkının hiç değişmediğini farkediyor. Ona göre sorunlar hala aynıydı ve çözümleri belliydi. Yeni dünya araçlarını da kullanarak daha kolay bir şekilde düşüncelerini aktarma fırsatı bulan Hitler ilk başta halk tarafından ciddiye alınmasa da sonradan kabul görmeye başlıyor. Demokrasinin en büyük artılarından olan ifade özgürlüğünden yararlanan eski diktatör, halkın sempatisini hızla kazanıyor. Farklı düşüncelere hasret olan Alman halkı ise siyasette her türlü düşünceye yer verilmesi görüşünde olduğu için fikirleri hemen benimseniyor. Siyasete tekrar başlayıp parti yöneten ve büyük destek bulan Hitler, zamanla propagandanın dozunu arttırıyor. Günler geçtikçe sempatik ve yeni bir ses olmaktan çıkan Hitler, bildiğimiz eski halini almaya başlıyor. Diktatörü toplum mu yaratır ya da diktatör her zaman mı diktatördür? Kendimize ayna tutmamızı sağlayan filmin sorduğu sorular nettir; Alman halkı Hitler'e destek vermedi mi? Onun uğruna yemin etmedi mi? Ne istedilerse vermediler mi? O zaman yakınacakları bir şey yoktur çünkü bunu kendileri seçtiler. Günümüz toplumlarına ve diktatörlüğe farklı bir bakış katan bu film herkesin izlemesi gereken cinsten desem yeridir. Ne diyelim, diktatörler utansın!

MURAT DOĞAN

Yıl 1994 Türkiye
RTE Demokrasi bizim için amaç değil, araçtır. İslam Devletleri Forumu'nda

Bence diktatörler diktatör olarak dünyaya gelmiştir. Halk, liderleri sever ama bir liderin diktatör olduğunu anlaması için halkın eğitimli olması şarttır.
Bknz. Platon Devlet

16 OCA 2021 Hasan Çağlar

DOĞUKAN ÇAĞLAR

Kesinlikle öyle. George Carlin’in “Life is worth losing” isimli stand-up şovunda Amerikan halkına yaptığı ciddi eleştirilerin Türk toplumu için de geçerli olduğunu düşünürüm. Öneririm eğer izlemediyseniz.

16 OCA 2021 Hasan Çağlar

HASAN ÇAĞLAR

Harika...

09 OCA 2021