Clubhouse rehberi

13 ŞUBAT 3 dakika, 55 saniye 3 dakika, 55 saniye.

Şahane Ortam Clubhouse’a Girmeden Önce Bilmeniz Gereken 9 Önemli Detay!

2020'nin ilk aylarında kullanıma sunulan Clubhouse, sadece sesle ve canlı olarak iletişim kurabileceğiniz bir platform. Ayrıca dünya çapında 2 milyon aktif kullanıcıya ulaştı ve Türkiye'de de her geçen gün daha fazla konuşuluyor. Clubhouse'a giriş yapmak isteyenler için bir rehber hazırlanmış. Madem hazırlandı bizde okuyalım :)

Pandemi sürecinde sosyal medya, en temel ihtiyacımız olan iletişimi karşılama imkanı sundu. Evlerimize kapanıp Twitter ve Facebook'a sarıldık, ancak kirli bilgiler, yalan haberler her zamankinden çok dikkatimizi dağıttı. İşte böyle bir ortamda, tam da her şeyden sıkılmışken Clubhouse adında bir uygulama ortaya çıktı.

Clubhouse, yazı veya görsel paylaşımların aksine, tamamen sesli iletişime dayanan bir platform. Kimisi yeni nesil radyoya benzetiyor kimisi telsizlere... Ancak ortada bir gerçek varki Clubhouse, büyümeye devam ediyor. Hatta artık Instagram ve benzeri canlı yayın platformlarına ciddi şekilde alternatif olup olmayacağını tartışıyoruz. Şimdilik sadece iPhone (iOS) kullanıcılarının davetiye ile girebildiği bir uygulama.

Profil oluştururken ideal açıklama metni uzunluğuna dikkat edin:

Clubhouse’ta profil oluştururken dikkat etmeniz gereken en önemli unsur telefon numaranız. Bu platformda her telefon numarası için tek bir profil oluşturulabiliyor. Davetiyeniz olmadan da profil oluşturabilir, davet edildiğinizde giriş yapabilirsiniz.

İlgi alanlarınızı doğru seçmelisiniz:

Clubhouse’un işleyişi göz önüne alındığında milyonlarca kullanıcının bir kaos ortamı oluşturacağı düşünülebiliyor. Ancak işin içyüzü öyle değil. Akışta karşınıza çıkan sohbet odaları sizin belirttiğiniz ilgi alanlarına göre belirleniyor.

Davetiye haklarınızı doğru kişilerde kullanmanız gerekiyor:

Clubhouse’u diğer sosyal medya platformlarından ilginç kılan en önemli detaylardan biri ise davetiye sistemi. Şimdilik yalnızca bir üyenin davetiyle giriş yapabileceğiniz Clubhouse, her bir yeni üyeye 2 adet davetiye hakkı veriyor. Her kullanıcının profilinde davetiyesini almış olduğu kişinin adı yazdığından davet haklarınızı özenli kullanmanızı öneririz. Hesabınıza tanımlanmış bu davetiyeleri kullanmak için davet edeceğiniz kişilerin telefon numaraları rehberinizde kayıtlı olmalı.

Hangi türde sohbet odası oluşturacağınıza önceden karar verin: 

Clubhouse’ta yalnızca dinleyici olmak zorunda değilsiniz. Eğer dinlenmeye değer olduğunu düşündüğünüz bir konunuz varsa, bunu seçtiğiniz 3 seçenek ile paylaşabiliyorsunuz. Bu seçenekler; herkese açık (Open), sadece karşılıklı takipleştiklerinize açık (Social), sadece sizin seçeceğiniz kişilerle akışta görünmeyen (Closed) şeklinde karşınıza çıkıyor.

Bir sohbet etkinliği planlayabilir, plananlan etkinlikleri takvime ekleyebilirsiniz: 

Clubhouse’taki sohbet odaları yalnızca anlık olarak değil, önceden planlanmış olarak da oluşturulabiliyor. Clubhouse ana akışında, en yukarıdaki kutucukta yakın zamanda yapılacak, önceden planlanmış sohbetleri görebilirsiniz. Bu sohbetlere tıklayarak telefonunuzdaki takvime ekleyebilirsiniz.

Henüz Türkiye'de pek keşfedilmeyen Club sistemi uygulamanın en büyük artılarından:

Clubhouse’ta oluşturulan normal sohbet odaları kalıcı değil. Club sistemi ise bir konu üzerine kalıcı olarak oda oluşturmanıza izin veriyor. Clubları bir bakıma Instagram ve Twitter'deki hastaglere, Facebook'taki gruplara benzetebiliriz. Herkese açık olan bu Club'lara katılarak, aslında önem verdiğiniz bir konuyu takibe almış, bir topluluğa katılmış oluyorsunuz. Bu topluluk üzerinden planlanan sohbetler size bildirim olarak geliyor, uygulama içi takvimde karşınıza çıkıyor.

Engellediğiniz kişilerin bulundukları odaları göremez, katılamazsınız (Karşı taraf için de geçerli): 

Clubhouse’taki her kullanıcının herhangi bir sohbet odasına giriş yapabilme özgürlüğü bulunuyor. Bu özgürlüğün sonuçları olarak bazı anlaşmazlıkların ortaya çıkması halinde, uygulamada bir engelleme sistemi mevcut. Clubhouse üzerinde bir kullanıcıyı engellediğiniz ya da bir kullanıcı tarafından engellendiğinizde; birbirinizin bulunduğu odaları göremiyor ve dahil olamıyorsunuz. Böylelikle iki tarafın birbiriyle olan iletişimi kökten sonlandırılmış oluyor.

Twitter ve Instagram hesaplarınızı profilinize ekleyebilirsiniz:

Clubhouse için oluşturduğunuz profilinizi Twitter ve Instagram hesaplarınız ile bağlayabiliyorsunuz. Bu sayede oluşturduğunuz sohbet odalarının davetlerini diğer sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilir, Clubhouse’taki kullanıcıların size daha kolay ulaşmasını sağlayabilirsiniz.


EMRE GÜRSES

Net bilgiler ve içerik için çok teşekkür ederiizzzz abi :))

13 ŞUB 2021