Avrupa’nın Efendisi: Napolyon

01 MART 4 dakika, 2 saniye 4 dakika, 2 saniye.

Avrupa’nın Efendisi: Napolyon 

Napolyon, Korsika'da orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak doğmuştur. Toulon Kuşatmasında yüzbaşı olarak kendisine topçu komutanlığı verildiğinde 24 yaşında, “İtalyan ordusu” komutanlığına general olarak atandığında ise 26 yaşındadır. Tarihin en büyük askeri dehası olarak kabul edilen Napolyon, dünya’ da modern savaşın şeklini belirleyerek Büyük Friedrich ’ten sonra askerlik tarihinde yeni bir devir açmıştır. Askeri dehasının yanı sıra, birçok bölgede feodalizmi bitirmiş ve Fransız Devrimi'nin etkilerini gittiği her yere yansıtmıştır. Napolyon; İskender, Anibal ve Sezar’ın yaptığı savaşların toplamından daha fazla savaşmış, 62 muharebeye girmiştir. Avrupalı askerlerin en büyüğü olarak kabul edilmektedir.

"Ben Napolyon Bonaparte. Ve asalet benim adımla başlar."

“Napolyon düşmanlarını süratli hücumlarla şaşkına çevirirdi. Onun stratejisi çok hızlı hareket etmek ve düşmanın bir kanadını ezerek onu elverişsiz bir durumda savaşa zorlamaya dayanıyordu. Önce düşmanın ön sıralarında devamlı akınlar yaparak onu meşgul ediyor ve daha küçük kuvvetlerle düşmanın gerisinden dolaşarak onu büyük bir şaşkınlık içine sokuyordu. Bu şaşkınlıktan istifade ederek de son darbeyi indiriyordu. Bu darbe, yoğun bir topçu desteğinde, yakın kuşatma tarzında güçlü bir saldırı ile yapılıyordu. Napolyon topçuyu, hatları yarmak, şaşkınlık yaratmak ve piyadeye yol açmak için kullanmaktaydı. Sonuçta çok sayıda piyadenin kanının dökülmesini önledi ve zafer şansını artırdı.

Napolyon halen Batı dünyasının bir numaralı stratejisitidir. Strateji sanatının onun operasyonlarında en üst dereceye ulaştığında konunun uzmanları tam fikir birliği içerisindedir. Baron de Jomini onun metotlarının ilk uygulayıcısıdır; Napolyon’un stratejilerini yazdığı kitap, Amerika iç savaşında generaller tarafından ceplerinde taşınmıştır.

İkmal sistemindeki yenilikler ve “hafif yükle hareket etme” çalışmaları da hızlı hareket etmeye katkı sağlamıştır. Bütün bu şartların ötesinde ve üstünde kesin bir faktör olarak da bir önder vardı: Napolyon Bonaparte.

Napolyon, askeri alandaki üstün değerini askeri tarih çalışmalarıyla geliştirmiş Büyük Friedrich yanında, özellikle 18. Yüzyıl en seçkin ve orijinal askeri yazarları olan Borucet ve Guibert’in teorilerinden fikir kaynağı olarak yararlanmıştır. “Hesaplı dağılma prensibi”ni, “Çeşitli bölümleri bulunan bir plan”ı, “Muhtelif hedefleri tehdit eden istikamet üzerinde harekâtta bulunma”yı Bourcet’den öğrenmiştir. Napolyon’un ilk seferinde uyguladığı planın esası da Bourcet’in 50 yıl önce tasarladığı plana dayanıyordu. Napolyon; hareket kabiliyeti ve çevikliği, tümen teşkillerinin yeterliliği konularında ise Guibert’in fikirlerinden yararlanmıştır. Sonra da “Napolyon metodu” olarak tanımlanan sistemi, bir nesil önceki yazısında Guibert şöyle tarif etmiş: “ Asıl sanat, kuvvetleri tehlikeye maruz bırakılmaksızın yaymak, parçalamadan düşmanı kuşatmak; kendi kanadını açık bırakmaksızın, düşman kanadını kuşatacak hareketleri veya taarruzları birbiriyle ilişkili olarak yürütmektir

Bu teori Napolyon’un uyguladığı bir strateji ve taktik haline gelmiştir. Napolyon’un “ düşman mevziisinin bir kilit noktasını parçalamak ve yarmak için, kendi çevik topçusunu orada toplama” metodunun kökü de aynı kaynağa dayanır. Napolyon, geçmişten öğrendiği her şeye bir uygulama niteliği ve dinamizm kazandırmıştır, bu yeteneği olmasaydı, bu fikirlerin hepsi sadece bir teoriden öteye geçemezdi.

Napolyon ilk edindiği tecrübeden sonra, “Savaş ilkeleri, tıpkı kuşatma ilkeleri gibidir. Ateş bir noktada toplanmalıdır. Gedik açılır açılmaz denge bozulmuş olur ve bundan sonrası artık kendiliğinden gelir.” demiştir. “Bir nokta” fiziki; “denge” ise psikolojik sonucu belirlemektedir. “Avusturya, en azimli düşmanımızdır… Eğer o yıkılırsa, İspanya ve İtalya kendiliklerinden düşerler. Taarruzlarımız dağıtılmamalı; aksine bir hedefe yöneltmeliyiz.” diyerek; “bir nokta”yı “birleşim noktası” haline getirerek uygulamaya koyulmuştur.” 

Osman Pamukoğlu / Strateji 

İngilizler tarafından sürgüne gönderilen Napolyon, 6 yıllık esaretten sonra Saint-Helena Adasında 52 yaşında vefat etmiştir. Napolyon’un ilkeleri ve vecizelerini içeren pek çok koleksiyon yapılmıştır. Bunların en iyisi ilk olarak 1827’de Paris’te basılmış ve derhal Almanca, İngilizce, İspanyolca ve İtalyancaya çevrilmiştir. Osman Pamukoğlu, bu koleksiyondan bazı bölümleri Strateji kitabında okuyucularıyla paylaşmaktadır.